גירושין הם בחירה מושכלת של שני אנשים מבוגרים שמבינים כי מערכת היחסים ביניהם לא עמדה במבחן הזמן וכי חייהם יהיו טובים יותר אם יבחרו להיפרד ולצאת כל אחד לדרך חדשה. כשלבני הזוג שעומדים להיפרד יש ילדים, המצב מורכב יותר, שכן חשוב מאוד לחשוב גם על טובת הילדים. בפרט משפיעה על איכות החיים של הילדים ועל הסיכוי להמשיך להתפתח באופן מיטבי מכל הבחינות, ובמיוחד בפן הרגשי, המשמורת על הילדים – כלומר חלוקת מלאכת גידולם בין שני ההורים.

משמורן יחיד או משמורת משותפת

הבחירה העיקרית היא בין משמורן יחיד למשמורת משותפת.

משמורן יחיד הוא מצב שבו אחד ההורים הוא זה שבבית שלו שוהים הילדים לאורך מרבית ימות השבוע, כשלהורה השני ישנה הזכות, וגם החובה, לראות אותם ולארח אותם בביתו לפרקי זמן מסוימים שנקבעים מראש (לרוב יום אחד בשבוע וכל סופשבוע שני, אם כי ייתכנו גם הסדרי ראיה אחרים בהתאם להסכמות בין ההורים או לקביעת בית משפט כשההורים לא מגיעים להסדר).

משמורת משותפת על ילדים היא מצב שבו פרקי הזמן שמבלים הילדים עם האמא ופרקי הזמן שמבלים הילדים עם האבא שווים. פתרון זה הופך למקובל יותר ויותר, בעיקר לנוכח הקונצנזוס לגבי התרומה של הסדר זה לאיכות חייהם של הילדים. משמורת ילדים משותפת ושוויונית מבטיחה שלשני ההורים תהיה נוכחות משמעותית בחיי הילדים, ובנוסף שיתוף הפעולה בין ההורים יהיה טוב יותר כך שלילדים יהיה מודל חיובי למרות הגירושין.

משמורת ילדים וההשלכות הכלכליות שלה

משמורת ילדים עלולה להפוך לנושא שמעורר מחלוקת ואפילו סכסוך רווי יצרים בין האב לאם, בין השאר בגלל שהיא משפיעה גם על ההסדרים הכלכליים שלאחר הגירושין. כשהאם הופכת למשמורן היחיד, באופן טבעי יחויב האב במזונות שכן עיקר העול הכלכלי בגידול הילדים מוטל על האם. לעומת זאת משמורת משותפת על הילדים מובילה לכך שלא בהכרח ייפסקו מזונות לאב, וזאת בעקבות הלכה חדשה שקבע בית המשפט העליון ב-2017 ולנוכח ההיגיון (שהרי אם האב לוקח חלק שווה בגידול הילדים, אין סיבה שיעביר כסף לאם). ההמלצה היא לשכור את שירותיו של עורך דין מומחה בתחום כך שהנושא החשוב של משמורת ילדים לא יהפוך לכלי ניגוח בין ההורים.